Introductie

Home
introductie
beweegredenen
indrukken
mijn verhaal
foto's
souvenirs
lexicon
links
verantwoording

 

Toeval
Laat ik vooropstellen dat ik bijna 35 jaar geleden een fantastische tijd in Libanon gehad heb. Was dat niet zo, dan was deze site er niet. De directe aanleiding is de opleving van de aandacht voor veteranen en tevens de reunie van 27 November 2004 en daarmee 25 jaar NL VN Det. Unifil. Er is heel veel online over de jongens op de posten in het gebied zelf, maar weinig of niets over HQ Naqoura en (dienstplichtige) marechaussees.

Het mooie aspect van mijn tijd in Libanon is vooral het gevolg van een zeker toeval. Het feit wilde dat mijn collega Dpl. Mar. II Reinier Teekens liever op de brigade in Haris wilde zitten dan op detachement in Beiroet. Tegelijkertijd was men mij op de brigade in Haris hoogstwaarschijnlijk liever kwijt dan rijk. Die gevoelens waren wederzijds. De manier waarop de regeltjes uit Nederland ongewijzigd op de Libanese situatie geperst werden, was voor mij onbegrijpelijk.

Het was voor mij dan ook een verademing om na ruim twee maanden Brigade Haris op Unifil HQ Naqoura terecht te komen. Daar had ik in ieder geval het gevoel van een zekere zelfstandigheid en kon ik met zinniger zaken bezig zijn dan voertuigcontroles of het doorzoeken van bagage en inbeslagname van een lullig knipmesje. Zoiets leidde in het gebied zelf tot een met het tweevinger-systeem getypt rapport in drie- of viervoud. Een rapport voor een knipmes, terwijl de eigenaar van zo'n 'verboden wapen' op z'n post de hele dag met een Uzi over z'n schouder rondloopt.

Die vreemde hypocrisie en dubbele moraal heb ik nooit begrepen. Hij is als het gaat om uitzendingen in essentie de afgelopen vijfentwintig jaar in mijn ogen nog steeds niet echt veranderd. De commotie rond het 'schietincident' in Irak, de politieke stunts rondom de uitzending naar Afghanistan en de wapeninstructie voor de marechausse daar; het zijn er saillante voorbeelden en tegelijk treurige dieptepunten van. Nederlandse bestuurders lijken onstuitbaar in het als een ware missionaris inplanteren van de Hollandse mores in exotische omgevingen.


draagspeld
Plaquette MP coy